Alexander Martijn (56) ken je misschien wel: hij ging vorig jaar viral met een LinkedIn-post over waarom hij vol trots werkt als secretaresse. Momenteel is hij Personal Executive Assistant bij de adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. Hoe kijkt hij tegen het supportprofessionalvak aan? Alexander: “Ik houd van wat ik doe, en wat ik doe is bijna wie ik ben.”
Alexander is opgegroeid op een klein eilandje in de Caraïben. Hij startte daar al vroeg met werken. “Toen ik klein was, had mijn moeder een uitzendbureau,” vertelt hij. “Daar ben ik begonnen als administratieve kracht. Ik vond het daar erg leuk en voor mij was het ook een veilige plek. Als homoseksuele jongen op een klein eilandje was het destijds erg moeilijk om ergens anders te werken. Op dat kantoor voelde ik me fijn.”
Zijn tante, die bij de overheid werkte als secretaresse, was een rolmodel voor hem. “Zij was echt een chique dame die altijd leuke dingen deed met vrienden. Dus ik dacht: ik wil ook wel secretaresse worden.”
Alexander heeft een hele tijd bij het bedrijf zijn moeder gewerkt. Al na een paar jaar werd hij filiaalmanager van een filiaal van het uitzendbureau op Bonaire. “Dat vond ik ook heel leuk – vooral omdat je mensen met weinig perspectief kansen kunt bieden. Deze periode heeft me gevormd. Ik vind het fantastisch om mensen te zien groeien.”
Toen Alexander naar Nederland verhuisde, ging hij zelf als uitzendkracht aan de slag bij verschillende bedrijven. “Dat beviel niet goed, dus toen ben ik voor mezelf gaan kijken: wat vind ik leuk? Wat past bij mij? Toen kwam ik er toch wel achter dat ik graag wil werken in welzijn of cultuur. In de welzijnswereld doe je continu iets voor je medemens. Dat vind ik erg belangrijk. En in de cultuursector werk je met mensen met een creatieve mindset. Dat inspireert me ook om met mijn eigen werkzaamheden out of the box te denken.”
Alexander ondersteunt het liefst directeuren. “Ik heb aan het begin van mijn carrière ook wel een team managers ondersteund, maar ik functioneer het beste één op één. Ik vind het fijn om die korte lijnen te hebben, en je leert elkaar veel beter kennen. Zo ontstaat er meer vertrouwen en kun je ook iets verder gaan dan alleen agendabeheer.”
Vorig jaar ging Alexander viral op LinkedIn met zijn post over waarom hij als man niet terugdeinst voor de functienaam ‘secretaresse’: omdat hij gelooft in de gelijkheid tussen man en vrouw en dus dat een man dit net zo goed kan doen als een vrouw. “Op die post heb ik zoveel reacties gekregen. Dat gaf mij een boost om meer met dit onderwerp te doen.”
Hoe is het om als man in dit vak te werken? “Het is niet anders, maar er wordt wel anders naar gekeken. Daar had ik in het begin niet bij stilgestaan. Ik doe mijn werk omdat ik het leuk vind, dus ik heb me daar nooit door laten afleiden. Ik stoorde me eraan dat in vacatures altijd de focus heel erg op vrouwen ligt, en dat je als man altijd reacties krijgt als ‘oh kijk leuk, een mannelijke secretaresse’. Alsof dat iets raars is.”
Zijn tip voor mannen die ook in dit vak willen werken: “Blijf dicht bij jezelf. Een functietitel definieert je niet als mens noch als een professional. Dit word je door hard werken, in jezelf investeren en liefde voor het vak hebben. Dan pas geniet je ervan.”
Alexander heeft het vak in de afgelopen twintig jaar veel zien veranderen, vertelt hij. “Het is heel belangrijk om in jezelf te blijven investeren om met die veranderingen mee te gaan. Ik doe zelf regelmatig cursussen en workshops. Ik heb geleerd dat je heel veel leert door het delen van ervaringen met collega’s. Ik vind netwerkbijeenkomsten daarom heel belangrijk: je hoort toch dingen waar je zelf niet aan hebt gedacht en raakt toch geïnspireerd door je verhalen van collega’s.”
Zijn tip voor bij een netwerkbijeenkomst: “Ga niet in de hoek staan, maar durf uit je comfortzone te komen. En bereid je goed voor. Wees je bewust van wie je bent en wat je waard bent.” Zelf heeft hij veel gehad aan netwerken: zijn vorige baan vond hij bijvoorbeeld weer via een ex-collega.
Wat is zijn sterkste punt als secretaresse? “Organiseren! Ik houd ervan als dingen tot in de puntjes toe goed verzorgd zijn.” Hoe hij dat geleerd heeft? “Ik organiseerde als kind alles op school. Ik werd ook overal bij betrokken en ik zat bij iedere organisatie en club. Mensen wisten me ook goed te vinden. Zo ben ik er ook in gegroeid.”
En welke talenten moet de supportprofessional van de toekomst volgens hem hebben? “Goed kunnen luisteren, en omgevingsbewust zijn: je moet goed sfeer kunnen proeven, mensen om je heen aanvoelen, en begrijpen hoe je moet handelen.”
Hij vervolgt: “Ik vind het heel belangrijk dat je met je tijd meegaat door in jezelf te investeren. Je hoeft niet alles onder de knie te hebben, maar je moet wél overal iets vanaf weten.”
Hoe zorgt Alexander dan voor de balans tussen werk en privé? “Een jaar of drie terug heb ik een hele moeilijke periode meegemaakt. Toen ben ik begonnen met schilderen. Tijdens het schilderen kwam er een enorme rust over me heen. Ik kan dan helemaal opladen.” Zijn tip voor andere supportprofessionals: “Als iets niet meezit, laat dan even los. Laat anderen maar even wachten terwijl je tijd voor jezelf neemt. Dan kun je daarna weer door.”
Zijn andere tip om de balans te houden: “Duidelijk je grenzen aangeven: niet de hele tijd ja-knikken. Je wilt geen nee zeggen, maar als iedereen wat van je wil en je verdrinkt in het werk, dan kun je ook niet goed presteren. Ik heb dat zelf ook met vallen en opstaan geleerd. Op den duur gaat het ten koste van jezelf.”
Heeft hij wel eens nagedacht over een carrièreswitch? “Ik heb er wel over nagedacht, maar uiteindelijk doe ik het denk ik toch niet. Er is heel veel dat bij mij past. Ik houd van inspireren, empoweren.” Ooit deed hij een opleiding events organiseren. “Daar leerde ik alles over alle aspecten die komen kijken bij het organiseren van grote evenementen en dat pas ik ook weer toe in mijn dagelijkse werk.”
Naast schilderen heeft hij nog een passie: “Door corona heeft het even stilgelegen, maar ik organiseer een schoonheidsverkiezing voor Zuid-Amerikaanse moeders die in Nederland wonen en werken. Ik gebruik dit als platform om hen te empoweren, hen even de weg te wijzen, zodat ze weer verder kunnen.”
Hij heeft erover gedacht om hier zijn beroep van te maken. “Maar ik besloot het toch niet te doen, ik vind dat die twee heel goed te combineren zijn. Ik vind dat de een de ander mooi aanvult.”
De ideale baan bestaat niet, zegt Alexander. “De ideale baan creëer jij zelf.” Hij heeft veel ambities. “Zoals meer bezig zijn met schilderen.” Mocht hij morgen de loterij winnen, dan blijft hij gewoon werken – maar dan wat minder uren. “Op de bank zitten is niets voor mij, ik houd ervan om bezig te zijn.”
Wil jij ook een lange carrière als supportprofessional tegemoet gaan? Na de zomer gaan weer veel van onze opleidingen van start! Bekijk snel het aanbod en schrijf je in.
Ga bijvoorbeeld voor de HBO Bachelor Executive Officemanagement. Hierin leer je alles wat je nodig hebt als supportprofessional op HBO-niveau. Je ontwikkelt je breed op het gebied van communicatie, management en organisatiekunde.
Na afloop krijg je het officieel erkende Schoevers HBO Bachelordiploma, dat vele deuren voor je opent. Sterker nog: als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je zelfs baangarantie! Dat betekent dat je na je opleiding gegarandeerd een passende baan vindt.
Heb je vragen over onze opleidingen? Of wil je direct persoonlijk advies? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar. Bel hen op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Dan helpen zij je verder!
Benieuwd wat Alexander nog meer te vertellen heeft over zijn werk en het vakgebied? Volg hem op Instagram, LinkedIn, Facebook en YouTube voor de Schoevers Talks-vlogs. Hierin ontdek je hoe zijn dagen eruitzien, zijn beste tips voor supportprofessionals, en meer!