Blog van Renate Smidt, Secretaresse van het Jaar 2019
Van nieuwe medewerkers kan je niet verwachten dat ze direct precies weten hoe ze hun werk moeten doen. Iedereen gaat door verschillende fases heen voordat ze echt zelfstandig aan de slag kunnen. Dit klinkt heel logisch, maar toch wordt het soms vergeten. Ook ik heb mijzelf erop betrapt in een beginstadium te veel van iemand te verwachten.
Maar wat zijn de verschillende fases? Lees hieronder door welke fase je als werknemer heen gaat, en hoe ik ze heb ervaren.
Wil jij je kennis verbreden en/of iets nieuws oppakken? Wat goed! Wees ervan bewust van dat je in het begin nog niet alles zelfstandig kan oppakken. Stel je voor dat je de overstap heb gemaakt naar een andere functie. De processen en werkzaamheden zijn voor jou vanzelfsprekend nog geen gesneden koek, waardoor je in het begin veel sturing zal krijgen van ervaren medewerkers.
Ik weet nog goed dat ik in 2013 startte als stagiaire bij mij huidige werkgever. Ik beschikte toen over 0,0 praktijkervaring. In de beginfase heb ik veel informatie opgedaan door de sturende houding van mijn leidinggevende. Er werden duidelijke instructies gegeven over de taken en mijn leidinggevende kon de voortgang goed monitoren.
Nadat ik de basis van de werkwijze van het bedrijf doorhad, nam de sturing iets af. Natuurlijk was ik nog onzeker over mijn kunnen, waardoor ik behoefte had aan bevestiging van mijn leidinggevende. De leidinggevende gaf nog steeds instructies, maar veel minder gedetailleerd. Hierdoor ontstond de ruimte om mee te denken over een taak. Dit was als 17-jarige stagiaire natuurlijk erg spannend, maar ik denk dat dit bij iedere nieuwe uitdaging zo blijft.
Stel dat je na jaren de overstap maakt naar een bedrijf in een totaal andere branche. Vanzelfsprekend beschik je over de basisvaardigheden die nodig zijn in de functie, maar het duurt echt wel even voordat je volledig op de hoogte bent van de ins en outs die nodig zijn om de functie goed uit te kunnen voeren.
Zodra je gemotiveerd wordt om zelfstandig taken op pakken en ideeën naar voren te brengen ben je aangekomen in de volgende fase: de ondersteunende fase. Hierin kun je andere collega’s helpen.
Tijdens het inwerken van nieuwe collega’s kom je in deze fase terecht. Deze fase gaat enerzijds volledig tegen mijn natuur in: doordat ik zelf de touwtjes in handen wil hebben vind ik het lastig om zaken over te laten aan anderen. Anderzijds vind ik het achteraf wel leuk om te zien met wat voor frisse ideeën mijn collega’s aankomen. Hierdoor merk je echt dat je door samen te werken aan een opdracht een sterk(er) resultaat kan neerzetten.
In deze fase ga je geheel zelfstandig aan de slag, of zoals ik zeg: “Laat mij alles maar regelen”. Er worden in deze fase geen instructies gegeven waardoor je je werk geheel naar eigen inzicht kan uitvoeren, heerlijk!
In deze fase wordt het voor de controlefreaks onder ons ook makkelijker om taken over te dragen. Je hoeft niet alles zelfstandig op te pakken, je kan ook prima een taak delegeren naar een collega. Je werkt tenslotte samen voor hetzelfde doel.
En, in welke fase zit jij in je huidige functie? Als je nog in een van de eerste fases zit en nog niet helemaal zelfstandig werkt, weet dan dat dit normaal is en erbij hoort. Als je al in de laatste fase zit, is het leuk om terug te kijken op hoe jij je hebt ontwikkeld. Zo zie je hoeveel je eigenlijk al bent gegroeid!