Last van belemmerende overtuigingen? Ontdek of jij jezelf in de weg zit.

Gastblog door: Schoevers-trainer Esther Nederkoorn

Overtuigingen vormen de kern van ons denken en bepalen in grote mate ons gedrag. Jouw overtuigingen zijn als het ware je lens waardoor je naar de wereld kijkt en spelen een cruciale rol in de keuzes die je maakt. In deze blog gaan we dieper in op wat overtuigingen zijn, hoe ze worden gevormd en hoe ze zowel belemmerend als ondersteunend zijn voor jouw persoonlijke groei en succes als supportprofessional.

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen zijn diepgewortelde aannames, opvattingen en overtuigingen die we hebben over onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Jouw overtuigingen zijn een mentale filter die jouw interpretatie van gebeurtenissen sturen en jouw reacties beïnvloeden. Overtuigingen kunnen zowel bewust als onbewust zijn en ze ontstaan vaak in de loop van je leven. Door ervaringen die je hebt gehad, situaties de je hebt meegemaakt, je opvoeding, cultuur en sociale interacties. In de loop van je leven vormen persoonlijke ervaringen en interacties met anderen steeds weer nieuwe overtuigingen.

Belemmerende overtuigingen

Niet alle overtuigingen die je hebt zijn helpend. Sommige overtuigingen kunnen belemmerend zijn. Het zijn de zogenaamde waarheden die je aan jezelf vertelt die jou ervan weerhouden om je volledige potentieel te bereiken. Je kunt hierbij denken aan overtuigingen als “ik ben niet goed genoeg”, “dat kan ik vast niet” of “ik ben te jong”, “ik ben te oud”, “ik ben niet slim genoeg” etc. Deze belemmerende overtuigingen houden je vaak tegen. En dat is ontzettend jammer!

Een voorbeeld

Stel je bent een supportprofessional van 50 jaar. En je zou graag een carrière starten als Virtual Assistant. Maar je overtuiging is dat je daarvoor te oud bent. De gedachte is hardnekkig en ondertussen verzamel je bewijslast om jouw overtuiging te verstevigen. Uiteindelijk blijf je waarschijnlijk op je plek zitten en zet je het idee uit je hoofd. Maar misschien zit er wel een zeer succesvolle VA in jou en heb je dat potentieel nu niet benut.

Hoe ontdek je jouw belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen kunnen hardnekkig zijn en zijn soms best lastig om te identificeren. Maar het ontdekken van je belemmerende overtuigen is een belangrijke stap in je persoonlijke ontwikkeling en levert veel op. Vraag jij je af of jij belemmerende overtuigingen hebt die je verhinderen om je volle potentieel te benutten? De volgende stappen helpen jou om ze te identificeren:

1. Zelfreflectie

Neem de tijd om na te denken over je gedachten, de verhalen en zogenaamde waarheden die je je zelf vertelt. Onderzoek je emoties en gedrag. Let vooral op herhalende negatieve gedachten en/of zelfkritiek. Daag jezelf uit om die gedachten onder ogen te komen en op papier te zetten.

2. Vraag om feedback

Soms zijn anderen veel makkelijker in staat om belemmerende overtuigingen bij je op te merken dan jijzelf. Vraag vrienden, familie en/of collega’s om feedback over hoe jij jezelf ziet en hoe zij jou zien. Wat merken zij op? Externe perspectieven kunnen verhelderend zijn. Bedenk, ook de feedbackgevers kijken allemaal weer door hun eigen lens naar jou. Een absolute waarheid bestaat niet.

3. Onderzoek herhalende patronen

Kijk eens naar herhalende patronen in je leven, vooral diegene die je groei of succes in de weg zitten. Als je steeds dezelfde soort uitdagingen tegenkomt of vastloopt in bepaalde situaties, kan dit wijzen op diepgewortelde overtuigingen die jou beïnvloeden.

4. Ga terug in de tijd

Denk terug aan je jeugd en vroege levenservaringen. Soms worden belemmerende overtuigingen gevormd door (negatieve) ervaringen uit het verleden. Identificeer die momenten en onderzoek welke overtuigingen daaruit zijn voortgekomen. Begrijpen waar je overtuigingen vandaan komen kan heel veel inzicht geven. Bovendien kan het je helpen om deze gedachten een plek te geven en misschien zelfs achter je te laten.

5. Raadpleeg een professional

Als je merkt dat je jezelf in de weg zit en er niet uitkomt zou je in gesprek kunnen gaan met een professionele coach. Samen verken je overtuigingen en identificeer je belemmerende gedachten en denkpatronen.

6. Hoe praat je tegen jezelf?

Let op de manier waarop je tegen jezelf praat. Als je merkt dat je veel negatieve zelfspraak hebt, onderzoek dan de overtuigingen die deze gedachten voeden. Vraag jezelf eens af of het wel klopt wat je jezelf vertelt. En last but not least: let eens op de “ja maars” in je spraak. Na een “ja maar” volgt heel vaak een belemmerende overtuiging.

Ondersteunende overtuigingen

Gelukkig zijn er ook overtuigingen die ons kracht geven en ons stimuleren om te groeien. Deze noemen we ondersteunende overtuigingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan “ik kan leren van mijn fouten”, “ik ben waardevol zoals ik ben”, “ik heb de kracht om mijn doelen te bereiken”. Als je zicht hebt op je belemmerende overtuigingen kun je deze gedachten uitdagen en onderzoeken welke ondersteunende overtuigingen je daar tegenover kunt zetten.

Persoonlijk leiderschap

Jouw overtuigingen zijn krachtige instrumenten die je leven vormgeven. Ze kunnen een bron van motivatie zijn, maar ook een belemmering vormen als ze beperkend zijn. Heb je het idee dat jij zelf je groei en succes in de weg staat? Ga dan aan de slag met je overtuigingen. Wanneer je een gezonde balans weet te creëren in jouw overtuigingen, kun je beter de leiding pakken over jezelf en dit ook naar anderen uitstralen. Met de training Persoonlijk Leiderschap van Schoevers leer je hoe je dit specifiek in jouw vak als supportprofessional doet.
Esther Nederkoorn is trainer van Schoevers en oprichter van www.werkstress.nl. Als expert op het gebied van stressmanagement en persoonlijk leiderschap traint ze professionals in het wegnemen van hun persoonlijke belemmeringen, zodat zij hun maximale potentie kunnen bereiken.